Skip to main content

Mουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Το μουσείο Mουσείο Περιβάλλοντος στη Σκάλα Στυμφαλίας ανήκει στην αλυσίδα των θεματικών μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης με την αρωγή της Τράπεζας Πειραιώς).

Η Στυμφαλία λίμνη, αυτός ο εντυπωσιακός νοτιότερος ορεινός υγροβιότοπος των Βαλκανίων απειλείται από μικροοργανισμούς του πλούσιου οργανικού της κόσμου που έχουν δημιουργήσει πυκνά καλάμια τα οποία την εμποδίζουν να «αναπνεύσει». Εντυπωσιακό αρχιτεκτονικά και μουσειολογικά το σύγχρονο αυτό μουσείο παρουσιάζει το οικοσύστημα στην ολότητά του, με έμφαση στην παράλληλη παρουσία του ανθρώπου σ' αυτό.  Ένα οίκημα κοντά στη λίμνη, που στεγάζει ολόκληρη την ιστορία της μαζί με την ιστορία των ανθρώπων της περιοχής στην οποία ζούσαν και ζουν. O έκτος άθλος του μυθικού ήρωα μεταφέρει τη σχέση εξάρτησης των κατοίκων της περιοχής με τη λίμνη.

Το κτίριο προβάλλει έντονα από την πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη λίμνη. Κτίστηκε με φυσικά υλικά, ενώ βασικό στοιχείο κατά το σχεδιασμό του υπήρξε η ίδια η λίμνη. Είναι έργο των Τ. Παπαϊωάννου και Δημ. Ησαΐα, έλαβε ειδική μνεία στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2008 του Ελλην. Ινστιτ. Αρχιτεκτονικής και εντάχθηκε  στην λεύκωμα «Τhe Ρhaedon Αtlas of 21st Century World Αrchitecture». Η θέα και το φως που η προνομιακή θέση του κτιρίου στοτοπίο της λίμνης και των γύρω λόφων προσφέρει, δημιουργεί στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται σχεδόν σε εξωτερικό χώρο.

Το μουσείο φιλοδοξεί ως σύγχρονο κέντρο προσέλευσης των επισκεπτών, να αναδείξει την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής, και να συμμετάσχει ενεργά στη διάσωση του οικοσυστήματος της λίμνης. Ως στόχοι του μουσειολογικού σχεδιασμού έχουν τεθεί: η κατάδειξη της αλληλεξάρτησης ανθρώπου και φύσης και η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού.

Tα εκθέματα

Η έκθεση μας παρουσιάζει το οικοσύστημα της Στυμφαλίας στην ολότητά του, εντάσσοντας εισάγοντας και το ανθρώπινο στοιχείο στη μουσειακή αφήγηση. Το μουσείο οργανώνεται σε δύο ενότητες.

Η πρώτη ενότητα παρουσιάζει το περιβάλλον της περιοχής την  πανίδα και της χλωρίδα της λίμνης και την ιστορία τους. Αναπτύσσεται σε δύο υποενότητες:

α)  παρουσίαση  της γεωλογική σύσταση της περιοχής, αναφέρεται δηλ. στα φαινόμενα που δημιούργησαν τη λίμνη  β) παρουσίαση των βιότοπων της λίμνης και του βουνού, με έμφαση στη χλωρίδα και την πανίδα. Στο τέλος παρουσιάζονται οι οικισμοί που συνδέθηκαν με την περιοχή, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει εκθέματα που σχετίζονται με παραδοσιακές, επαγγελματικές κυρίως δραστηριότητες της περιοχής, σε υποενότητες που αναπτύσσονται στη λίμνη, στον κάμπο και στο βουνό: α) κυνήγι και ψάρεμα  β) αγροτικές καλλιέργειες (αμπέλια, σταφίδα, σιτηρά) γ) κτηνοτροφία, μελισσοκομία και μεταφορές με υποζύγια. Οι ήπιες δραστηριότητες δραστηριότητες αυτές υπήρξαν οι βασικές πηγές εισοδήματος και επιβίωσης για τους κατοίκους της περιοχής και παρουσιάζονται μέσα από τα εργαλεία και τα προϊόντα τους. Αντίθετα με σήμερα που η εντατική καλλιέργεια έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα ρύπανσης και μείωσης των νερών θέτοντας σε κίνδυνο την ύπαρξη της λίμνης.

Μουσειολογικά η έκθεση αναπτύσσεται με τη χρήση νέων τεχνολογιών που μας ταξιδεύουν στο ιστορικό και φυσικό παρελθόν της ευρύτερης περιοχής. Με αυθεντικά αρχαιολογικά ευρήματα, χάρτες, διαδραστικές εφαρμογές, μακέτες με λέιζερ, τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις και βίντεο τεκμηρίωσης βοηθάει τον επισκέπτη να κατανοήσει την εξέλιξη των γεωλογικών φαινομένων. Ένα σύγχρονο βιωματικής προσέγγισης εγχείρημα με νερό που πέφτει από την οροφή πάνω σε πετρώματα εξηγεί το καρστικό φαινόμενο και τη δημιουργία της λίμνης. Σε ένα μεγάλο ενυδρείο-τομή της λίμνης στο κέντρο του οικήματος, έχει αναπαρασταθεί η υδρόβια ζωή της λίμνης. Με τους προβολείς χλωροφύλλης, τους ήχους της λίμνης, τους κυπρίνους και τους κέφαλους και την ενδημική βλάστηση, δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι πραγματικά βρισκόμαστε στις όχθες της λίμνης κάποια χρόνια πριν ανάμεσα στα ψάρια. Μια ξύλινη βάρκα συμπληρώνει την εμπειρία μας με μια μικρή βόλτα στη λίμνη.

Μπορούμε να  ολοκληρώσουμε την επίσκεψή μας πίνοντας τον καφέ μας στον εξώστη με τη μαγευτική θέα στο πανόραμα της λίμνης.

Info / Πληροφορίες

Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά, εκτός Τρίτης 10.00-18.00 (1 Μαρτίου- 15 Οκτωβρίου) και 10.00-17.00 (16 Οκτωβρίου- 28 Φεβρουαρίου).

Αργίες: 1 Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (μέχρι 12:00 μ.μ.), Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 14 Σεπτεμβρίου, 15 Αυγούστου, 25 και 26 Δεκεμβρίου.

Διαθέτει πωλητήριο, κυλικείο και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με δυνατότητα φιλοξενίας παρουσιάσεων, εκθέσεων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων.  

Επικοινωνία: Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας: 20016 Στυμφαλία, τηλ. 27470 22296, , FAX:  27470 22279, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., www. piop.gr  (για οργάνωση ομαδικών επισκέψεων είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση).

  • Προβολές: 3451