Άλλα αξιοθέατα
Αδριάνειο υδραγωγείο (138 μ.Χ.)
Υπήρξε τεχνολογικό επίτευγμα της ρωμαϊκής εποχής με τοξωτές γέφυρες και σιφώνες, δύο σήραγγες στο Σιούρι (1.050 μ.) και στο Πράθι (700 μ.) συνδεδεμένες με κλειστό αγωγό μήκους 2 χλμ. και συνολικό κτιστό μήκος 3.72 χλμ. Σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Σήμερα διακρίνονται μόνον ίχνη του υδραγωγείου του οποίου το νερό έφθανε μέχρι την Κόρινθο σε μήκος 100 χ.λμ. περίπου.
Σπήλαιο στη θέση Φόστα (Σκάλα)
Αξιόλογο, μη επισκέψιμο σπήλαιο που αποκαλύφθηκε το 1978 κατά τη διαπλάτυνση του δρόμου στη θέση Φόστα, με θέα προς τη Στυμφαλία. Έχει πλούσιο σταλακτιτικό διάκοσμο και έχει μήκος 25 - 30 μέτρα και έκταση 265 τ. μέτρα. Η γνωστή σπηλαιολόγος ’ννα Πετροχείλου που το περιέγραψε αναλυτικά, πρότεινε τη μετατροπή του σε εξωκκλήσι (Αίπυτος, τ. 2-3, 1993).
Τα κτίσματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα της περιοχής: πέτρινα σπίτια, εκκλησίες, γεφύρια κ.λπ., παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τον επισκέπτη:
-
Ο τούρκικος πύργος (διώροφος, κυκλικός με διαμ. 11μ.),το Αρχοντικό των Νοταράδων και οι εκκλησίες στη Δροσοπηγή (Μπάσι).
-
Το φρούριο στο Ψάρι και του Κοκκινόβραχου στον Ασπρόκαμπο.
-
Ο παραδοσιακός οικισμός των Κιονίων.
-
Το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής σε μικρή απόσταση -με τα πόδια- από το χωριό Καλλιάνοι.
-
Το Λαογραφικό Μουσείο της Λαύκας (Για επίσκεψη απαιτείται προσυνεννόηση με τον υπεύθυνο κ. Γ. Ρηγόπουλο στο 6973 624 694).
Οι νεροτριβές, και οι νερόμυλοι, ήταν απλές υδροκίνητες επινοήσεις της προβιομηχανικής περιόδου από την εποχή της Τουρκοκρατίας ακόμα. Νεροτριβές υπάρχουν στο Κεφαλάρι - Φενεού από τις γειτονικές -όπου καθαρίζονται χαλιά από τα χωριά της περιοχής -και όχι μόνο- με τον παραδοσιακό φυσικό καθαρισμό- και στην περιοχή, στο χωριό Κυλλήνη (Μπούζι). Ανήκουν στην κατηγορία των «γυριστών» στις οποίες το νερό που έρχεται από ψηλά εκβάλει με μεγάλη πίεση από το στόμιο βαρελοειδούς αγωγού -του βαγενιού που κατασκευαζόταν από τους πλανόδιους βαγενάδες ή βαρελάδες ή τους τεχνίτες από τη Λαύκα- στο τοίχωμα του κάδου υποδοχής που έχει μορφή ανεστραμμένου κόλουρου κώνου -της «φυλακής»- δημιουργώντας περιστροφική κίνηση. Εκμεταλλεύονται δηλαδή τη συνεχή ορμητική πίεση του νερού με τον αγωγό και καταλήγοντας με μεγάλη ορμή στροβιλίζεται στον κάδο. Όλα αυτά σε ένα ελκυστικό φυσικό περιβάλλον δροσιάς και ευεξίας, μέσα πλούσια βλάστηση που ελκύει τον επισκέπτη. Το θέαμα της περιδίνησης του νερού που στροβιλίζει τα ρούχα και ο φυσικός περιβάλλον χώρος μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, σε τόπους συνάντησης και αναψυχής.
- Προβολές: 3600