Skip to main content

Πως να έρθετε

Στυμφαλία. Ένας τόσο γνωστός όσο και άγνωστος μας τόπος. Η Στυμφαλία των θεών και των ανθρώπων. Η χώρα της σπάνιας ομορφιάς και του μύθου. Του σήμερα και του μακρινού μυθικού χθες.

Στυμφαλία. Φαντάζει τόσο μακριά, αλλά είναι τόσο κοντά: η Στυμφαλία απέχει μόνο 1 ώρα και 30 λεπτά απ΄ την Αθήνα. Κι αυτό είναι άγνωστο σε πολλούς, όπως άγνωστες είναι και οι αναρίθμητες ομορφιές της.

Στυμφαλία. Μια μακρόστενη, φυσικού κάλλους κοιλάδα όπου και η περιώνυμη λίμνη αγκαλιασμένη από τη Ζήρια, τον Ολίγυρτο, το Μαυροβούνι και το Γαβριά, τη Γιδομάντρα... Η λίμνη, με τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα, οι παραλίμνιοι αρχαιολογικοί χώροι, το σύγχρονο μουσείο περιβάλλοντος, τα φιλόξενα χωριά της που μας περιμένουν.

Στην περιοχή της Στυμφαλίας (πρώην Δήμος Στυμφαλίας) μπορούμε να έρθουμε από αρκετούς διαφορετικούς δρόμους.

1. Διαδρομή Κιάτο - Στυμφαλία (35 χλμ.)

Είναι ο πλέον σύντομος δρόμος.Από την εθνική οδό Αθήνας-Πάτρας στη διασταύρωση προς Κιάτο (22 χλμ. από την Κόρινθο) είμαστε στην είσοδο για τους νότιους δήμους του νομού Κορινθίας και τις περιοχές της Στυμφαλίας και του Φενεού. Μετά από 8 χλμ. αρχίζουμε να ανηφορίζουμε με κατεύθυνση το Σούλι.

Ο γύρος της λίμνης

Φθάνοντας στη λίμνη μπορούμε να επιλέξουμε μια από τις δύο διαδρομές–ανατολική ή δυτική- ή να κάνουμε τον γύρο.

Αν στρίψουμε προς τα δεξιά σε μικρή απόσταση κατηφορίζουμε προς τα χωριά Στυμφαλία και Κιόνια στα χαμηλά της Κυλλήνης. Ο δρόμος συνεχίζει προς το Καρτέρι και ανηφορίζοντας συναντάμε στα 1000 μέτρα μέσα στα έλατα τη γραφική Καστανιά. Συνεχίζοντας μπαίνουμε πλέον στην περιοχή του Φενεού. Εάν στρίψουμε αριστερά στο Καρτέρι σε λίγα χιλιόμετρα συναντάμε τη Λαύκα. Από αυτή τη διαδρομή έχουμε πρόσβαση μέσα απο μια μαγευτική διαδρομή με τρεχούμενα νερά και λουλούδια στον επισκέψιμο ερειπιώνα της Αρχαίας Στυμφάλου και τη Φράγκικη Μονή Ζαρακά, στα αριστερά μας, λίγο πριν τη λίμνη. Στην κλασική παραλίμνια αυτή διαδρομή Καλιανοί-Καρτέρι βρίσκουμε και αρκετές ταβέρνες με γουρουνοπούλα.

Αν στη διασταύρωση των Καλιάνων στρίψουμε αριστερά μπορούμε να κατευθυνθούμε προς χωριό Ψάρι και τον Ασπρόκαμπο. Η διαδρομή δε που ακολουθεί τις ανατολικές όχθες είναι η πιο κατάλληλη για να θαυμάσουμε  τη λίμνη με τα πουλιά και τις αγριόπαπιες, στα χαμηλά του όρους Ολίγυρτου με τελικό προορισμό τη Λαύκα, που αποτελεί και είσοδο στους νοτιότερους νομούς, Αρκαδίας  και Αργολίδας. Η θέα από εδώ είναι μαγική και δεν είναι τυχαία ή ύπαρξη του παρατηρητηρίου πουλιών. Είναι και η διαδρομή μέσα από την οποία έχουμε πρόσβαση στο Αδριάνειο υδραγωγείο.

DIADRO2

2. Διαδρομή μέσω Νεμέας

Αυτός ο δρόμος είναι πιο ενδιαφέρων. Ερχόμαστε από την εθνική Κορίνθου-Τρίπολης μέσω Νεμέας. Μπορεί να γίνει μια όμορφη εναλλακτική για την επιστροφή μας. Ακολουθούμε τους Δρόμους του Κρασιού, που περνούν από το Ψάρι, τα Αηδόνια και το Πετρί, και φθάνοντας στη Νεμέα, με τον αρχαιολογικό χώρο και τα επισκέψιμα οινοποιεία της

3. Διαδρομή από το Φενεό μέσω Καστανιάς (Στυμφαλία-Μεσινό 32 χλμ.).

Το οροπέδιο του Φενεού βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων. Μετά την Ταρσό συναντάμε το Στενό και τη Γκούρα. Στη διακλάδωση του Μεσινού  ανηφορίζουμε αριστερά το διάσελο της Καστανιάς και διασχίζουμε τη Μοσιά απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα προς την πεδιάδα και τα απέναντι όρη. Όσο απομακρυνόμαστε από το οροπέδιο τόσο πυκνώνουν τα έλατα και 11° χλμ. μετά προσεγγίζουμε το διάσελο «Πάτημα τον Ηρακλή» απ' όπου όπως λέει ο μύθος, ο εκτόξευσε τα θανατηφόρα βέλη του προς τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Μετά από ένα χιλιόμετρο φθάνουμε στην Καστανιά, το πρώτο χωριό της Στυμφαλίας από τα δυτικά.και σε 5 χλμ. στο Καρτέρι και τη λίμνη Στυμφαλία.

  • Προβολές: 12811